LOUSIANA RED & LEFT DIZZY (US)
Walked All Night Long
01. First Degree
02. Bring Me My Machine Gun
03. King Bee
04. Stole from Me
05. Too Poor to Die
06. Walked All Night Long
07. Cold White Sheet
08. Pinetop
09. Going Train Blues
10. I'll Pay the Price
11. Going Down Georgia
12. Ever Heard a Churchbell Sound
13. Mary
14. Got a Gal With a Dog Won't Bark
15. Whole World |
Leg gelijk welke CD van Louisiana Red in de schuif van je CD-speler en je luistert naar ongekunstelde, pure, integere en rauwe blues. Solo, met band, akoestisch of electrisch, altijd kan je er donder op zeggen dat de blues onversneden je huiskamer zal binnengulpen.
Iverson Minter, Red’s echte naam, werd geboren in Vicksburg, Mississippi, in het jaar 1936. Zijn moeder stierf een week na zijn geboorte aan een longontsteking, en op vijfjarige leeftijd was hij er getuige van hoe zijn vader werd gelyncht door de Ku Klux Klan. De dag dat hij veertien jaar werd, nam hij afscheid van zijn grootmoeder, nam zijn knapzak en zijn goedkope gitaar op de rug en ging op de hort. Hij begon zijn carrière dus achtenvijftig jaar geleden op de straat en is daar tot op de dag van vandaag nog niet vies van. Met een dergelijke levensloop wordt je geen bluesmuzikant, je bent gewoon de blues in lijf en leden.
Dat Louisiana Red geen gesofisticeerde gitarist is, hoeft geen betoog. Dat is ook niet aan de orde. Hij is een storyteller, het verhaal van het ware leven, of liever overleven. Als je hem bezig hoort weet je het meteen, hij vertelt niet andermans verhaal of leed, maar zijn eigen wedervaren. He’s made of the real stuff. Dat laat zich horen.
Lefty Dizz is misschien minder bekend, maar wisselde guitarchops uit met Jimmy Dawkins, Brewer Philips, Carlos Johnson, Sam Myers, was sideman van Junior Wells, J.B. Lenoir en Hounddog Taylor, en natuurlijk met onze Red. Ze zijn leeftijdsgenoten. Lefty Dizz daarentegen was meer muzikant en minder ervaringsdeskundige. Hoewel hij natuurlijk qua ervaringen nog kop en schouders boven onze beschermde leventjes zal uitsteken.
Samen bakten ze het onderhavige album en het resultaat is smakelijk. Red laat zijn getormenteerde stem tussen de beider gitaren sijpelen. Geen bass, geen drums, het ritme en het tempo zit hen in de aderen. We zeggen en schrijven 1975, mag ik u niet vergeten te vertellen. Deze schijf zag dertig jaar geleden voor het eerst het licht als vinyl-LP Blue Labor Records. In 1993 overleed Lefty ergens in Chicago in de schrijnendste armoede die men zich kan indenken. Great, fantastic America ! In 2001 werden de originele opnamen digitaal geremastered en in Europa uitgebracht door het Nederlandse CoraZong. En vandaag in 2008 krijgt ze een nieuwe impuls vanwege een hernieuwde belangstelling van Labor Records in de US. Reverse engineering zou je het kunnen noemen.
Op een nummer van Slim Harpo “King Bee” en de traditional “Ever Heard a Churchbell Sound” na zijn alle nummers van Louisiana Red of Kent Cooper of van beiden samen. Deze Cooper is de bezieler van de originele opnamen. Hij zorgde ervoor dat Lefty en Red mekaar vonden om deze plaat te maken. Hoofdzakelijk om Lefty werk en centen te kunnen geven. Van echte blues gesproken.
Een plaat voor de echte authentieke blues-afficionado. Geen gekunstelde opsmuk. Straight blues.
witteMVS |